Pametno stanovanje
Solektorji
Stene, ki čutijo naše želje
Tudi plavalni bazen je lahko zelen
Varčna luksuzna ladja
Nočno sonce
Stavbe - potrošnice in proizvajalke energije

Domov > Dobrodošli v prihodnost

Monte Rosa – alpska koča prihodnosti

Tudi alpske koče so lahko visokotehnološke in pametne. Takšna je koča Monte Rosa, ki jo je Švicarski alpski klub postavil na 2883 metrih nadmorske višine v švicarskih Alpah. Poleg tega, da nudi varno in udobno zavetje planincem, je tudi znanstveno-raziskovalni projekt. V njej so namreč vgrajene najsodobnejše tehnologije na področju pametnih stavb, raziskovalci ETH (Švicarskega zveznega inštituta za tehnologijio) in Siemensa pa v njej tehnologije za trajnostne stavbe testirajo tudi v najbolj ekstremnih razmerah (nevihte in temperaturne razlike od plus dvajset do minus trideset stopinj so namreč na pobočjih Monte Rosa nekaj povsem običajnega).

Koča Monte Rosa je zaradi uporabe najsodobnejših tehnologij praktično samozadostna. Zgrajena je iz naravi prijaznih materialov, z načinom gradnje, ki spominja na termo steklenico, dosega najvišje standarde energetske učinkovitosti, za proizvodnjo elektrike uporablja fotovoltaične sisteme, prečiščuje vodo in jo večkrat vrne v sistem za ponovno uporabo, po potrebi (v razmerah, ko ni dovolj sonca) se vključi tudi naprava za soproizvodnjo elektrike in toplote, ki deluje na osnovi rastlinskega olja.

V stavbi so vgrajene Siemensove tehnologije za avtomatizacijo, ki omogočajo daljinsko upravljanje stavbe, nadzirajo medsebojno vplivanje posameznih podsistemov (proizvodnjo elektrike s pomočjo fotovoltaičnih modulov, sisteme zračenja in ogrevanja, napolnjenosti akumulatorjev) ter zbira podatke s senzorjev za toploto in merilcev porabe energije.

Koča Monte Rosa je zato pionir na področju energetsko učinkovitih stavb, ki delujejo avtomatizirano tudi v najostrejših pogojih.

 © 2011 Siemens d.o.o. Pravno obvestilo  |  Avtorji  |  Kontakt
Domov Siemens Delo in dom