Pametno stanovanje
Kje lahko kupim
Kako montiram
Kako do prihrankov
Katerega ponudnika tehnologij naj izberem

Domov > Moje pametno stanovanje > Katerega ponudnika naj izberem

Katerega ponudnika naj izberem?

Kaj je dobro vedeti pred odločanjem za tehnologijo?

Delilniki toplote so na slovenskem trgu novost, ki jo je prinesla zakonska zahteva po obračunavanju toplote po dejanskih stroških. Vsekakor pa je treba vedeti, da so delilniki toplote prvi, prav gotovo pa ne zadnji ukrep pri obračunavanju dejanskih stroškov energentov. V naslednjih letih bo sledilo tudi obračunavanje vode, plina in elektrike, vsi ti sistemi pa so med seboj povezani.

Predvsem je bistveno naslednje:

  • Poleg cene samega izdelka bodite pozorni tudi na druge stroške, ki bodo nastali v času uporabe izdelka, predvsem na stroške odčitavanja in vzdrževanja.
  • Razmislite o tem, koliko se želite pri namestitvi, vzdrževanju in upravljanju izdelka vezati na enega samega ponudnika.

Kakšne funkcionalnosti lahko zahtevamo od različnih ponudnikov?

Odločitev o funkcionalnostih, ki jih želite, je seveda odvisna od vas, uporabnikov. Poleg osnovne funkcije, torej merjenja toplote, pa vam lahko oprema ponuja naslednje funkcije:

  • funkcija proti napačnemu štetju zaradi blokiranja prostorskega temperaturnega senzorja delilnika;
  • varnostni kontakt, če se delilnik sname;
  • varnostni alarm, če se delilnik odstrani iz objekta (denimo pri menjavi radiatorjev);
  • varnostno nastavitev proti napačnemu štetju (temperaturna razlika za začetek štetja)

V čem se ponudniki tehnologij sploh razlikujejo med sabo?

Ponudniki se razlikujejo predvsem v naslednjih značilnostih:

  • Celovitost ponudbe: glede na trende, je zelo pomembno, da ponudnik ne ponuja zgolj delilnikov toplote, ampak da je sposoben zagotavljati celovito opremo za energetsko učinkovitost in obračun stroškov vseh energentov. Velika verjetnost je, da bomo že v naslednjih nekaj letih iskali dobavitelja tehnologijo za dejanski obračun stroškov vode. Smiselno je, da so ti sistemi med sabo povezani.
  • Izvajanje spremljevalnih storitev, denimo storitve obračuna stroškov: če se tudi pri obračunu stroškov vežete na istega ponudnika kot vam je dobavil delilnike toplote, izgubljate fleksibilnost in s tem možnost, da boste lahko posamezno storitev ali del nje pridobili po konkurenčnejših pogojih, če se na trgu situacija spremeni.
  • Servis in poprodajna podpora: preverite, ali ima proizvajalec vaših delilnikov v Sloveniji dobro razvejano mrežo serviserjev in monterjev. Tako boste lahko v primeru, ko bodo potrebna popravila, storitev pridobili hitreje, ker je konkurenca serviserjev večja, zelo verjetno tudi po ugodnejši ceni, kot pa če storitev opravlja samo en ponudnik.
  • Tradicija in kakovost: vredno se je pozanimati, na koliko trgih posamezni ponudnik opravlja storitve, kakšno tradicijo ima, če imate možnost, nikoli ne škoduje preverba bonitetnih ocen.

 


© 2011 Siemens d.o.o. Pravno obvestilo  |  Avtorji  |  Kontakt
Domov Siemens Delo in dom